Se profil

Udkanten - Udgave #3

Udkanten - Udgave #3
Af Adam B • Udgave #3 • Læs online
Dette ugebrev er præget af vinterferie - lidt tid til refleksion, noget om det åbne web (en af mine personlige kæpheste) og endnu et hængeparti. Faktisk handler det helt overordnet ret meget om at gøre sin ting - og nyde det.
Husk at der allernederst i ugebrevet er mulighed for at give mig et like, hvis du kan lide hvad du læste - og endda også nemt sende en kommentar. Det gjorde Janus i denne uge. Tak for det!

"Light on surface"
Havnen - Grenaa
Havnen - Grenaa
I filmen “Garry Winogrand - all things are photographable” er der et citat:
You become a photographer “despite” - not “because”
Prøv at erstattte “photographer” med en hvilken som helst anden kreative ambition du har. Forfatter, kunstner, guitarist, balletdanser. Når vi vælger at gøre noget grundlæggende unyttigt, hvorfor gør vi det? Fordi vi ikke kan lade være.
Det nemmeste i verden for mig ville være at droppe fotografiet. Sælge mine kameraer. Bruge min energi på noget andet.
Men det kan jeg ikke - ganske enkelt. Til gengæld har jeg 1000 undskyldninger for ikke at fotografere lige nu. For at vente til vejret er bedre. Til jeg kan rejse. Til omstændighederne er der.
Men nu brugte jeg lidt af min vinterferie på filmen om Garry Winogrand. Winogrand var en sværvægter i fotografiet i 60erne og 70erene. Måske sin generations største fotograf. Og der var en ting der karakteriserede ham mere end noget andet …
Han fotograferede. Hele tiden. Alting.
Man mener han tog mere end 1 million billeder i sin livstid (nogen kilder påstår 5 millioner, men det lyder for mig ikke realistisk). For at forstå hvor vildt det er, så er her et lille regnestykke:
Winogrand blev 56 år. Hvis vi tænker, at han startede med at fotografere som 16 årig spænder hans karriere sig over 40 år. Det er 14600 dage. Så det betyder at han altså tog 68 billeder i gennemsnit hver eneste dag i sit liv.
Er de allesammen gode? Nej. Winogrands geni lå i hans redaktion. Han viste os de bedste. Men det startede med, at han tog kameraet og gik ud i sin verden.
Så jeg gjorde det samme. Tog mit kamera. Gik derud. Fotograferede, sorterede. For at bryde ud af undskyldningerne og begynde at se fotografisk igen.
Det kom der denne lille samling af fotos ud af - med en titel inspireret af endnu et Winogrand citat: “Photos have no narrative content. They only describe light on surface.
Lys på overflader
Og herunder link til filmen om Winogrand som kan ses på Filmstriben.
Filmstriben - Garry Winogrand - all things are photographable
Det åbne web
Sidste uges hængeparti var at få genoplivet en af mine podcasts - og det gjorde jeg med en episode om podcasts, åbent web og monopoliseringen af “det gode” (ja - der er link til det længere nede i nyhedsbrevet).
Men samtidig med at jeg lavede den skete der andre ting, som i høj grad påvirker vores informationsstrøm, og som altså bør få alle der lever af at dele information på den ene eller anden måde til at standse op og tænke sig om.
Nogen der har tænkt sig om er Coop - specifikt Samvirke. I går delte DR’s Henrik Moltke dette på Twitter
Det er interessant. For Samvirke har altså 102.000 følgere på Facebook. 102.000 mennesker som de satser på at kunne konvertere til nyhedsbrevs-abonnenter og hjemmeside-brugere.
Samtidig har Facebook på den anden side af jorden, i Australien, valgt at blokere for alle links til nyheder - fordi Australien har vedtaget en lov om at man skal betale for at dele nyhedsindhold. Selvom det er en åndssvag lov (mere om det en anden gang) er reaktionen fra brugerne interessant. De er ikke vrede på loven. De er vrede på Facebook! Måske fordi de nu pludselig opdager, hvor stor magt de egentlig har lagt i hænderne på Mark & friends.
Læren er, som så mange gange før, at hvis vi bygger vores informationsflow på gratis tjenester så svarer det til at bygge på en grund vi har lånt på ukendte betingelser.
Jeg har tidligere skrevet om det - dengang hvor Twitter smed Trump af nettet.
Ugens hængeparti
I sidste uge lovede jeg, at jeg ville genstarte podcasten “Adam Bindslev” - og som sagt så gjort. Første nye episode er ude og handler om podcast, markedet, podcastmarkedet og behovet for mere crap! Du kan høre den i din foretrukne podcast-app … eller bare klikke på linket herunder.
Og denne uges hængeparti
Vi bliver i genren i denne uges hængeparti. Nemlig mit helt store podcastelige smertensbarn. Engang for noget tid siden lavede jeg en podcast der var et fotokursus - hvor jeg glad annoncerede at der kom 8 episoder.
Der kom kun 7.
Episode 8 kommer i næste uge. Jeg lover det. Du kan nå at høre de syv første der hvor du finder dine podcasts.
Kunne du lide dette nyhedsbrev?
Adam B
Af Adam B

Ugentlige meddelelser fra udkanten af det meste. Teknologi, medier, fotografi, lyd, livet, landet og lange gåture.

Klik her for at afmelde.
Hvis du har fået tilsendt dette nyhedsbrev fra en anden og du vil have dit eget, kan du tilmelde dig her
Drevet af Revue
Adam B, Ørum Djurs