Udkanten - Udgave #6

#6・
37

modtagere

8

udgaver

Tilmeld dig nyhedsbrevet

By subscribing, you agree with Revue’s Vilkår and Privatlivspolitik and understand that Udkanten will receive your email address.

Udkanten - Udgave #6
Af Adam B • Udgave #6 • Læs online
Det er svært at komme udenom denne uges store historie - så ja, det her ugebrev fokuserer også på et år med Corona. Sorry! Men også noget om at være freelance rumpilot.

Coronajubilæumsnedslag
Det meme synes jeg egentlig var ret sjovt for et år siden og i denne uge var der så den store jubilæumsdag i alle medier. Go Morgen Danmark opfordrede alle til at indsende et billede af dem selv med mundbind “… så viser vi det i dagens Go’ morgen Danmark” som de skrev. Samtlige nyhedsudsendelser var tunet ind på tilbageblik, så vi kunne se highlights fra de bedste pressemøder, gense folk der hamstrer toiletpapir, gennemgå udvikling i økonomi og smitte - og se frem mod genåbninger og normaliseringer.
Det er nemt at gøre sig morsom over mediernes selvsving, men helt ærligt - det her år er ganske enkelt det vildeste jeg endnu har oplevet i mine 48 år på planeten. Intet har forandret så meget så hurtigt og så gennemgribende.
Og nu ændrer tingene sig så tilbage - så nu er det vi skal holde fast i det som faktisk virker.
Hjemmearbejde
Vi fandt ud af at arbejde hjemme. Vi fik indrettet os - og mange opdagede at en fleksibel tilgang til arbejdspladsen kan være ekstremt god for både produktivitet og livsglæde. Jeg tror ikke på at vi allesammen skal blive hjemme altid. Det fungerer ikke - det fungerer ikke engang for mig selvom jeg altid har arbejdet for mig selv. Men det vil virkelig være en skam, hvis vi kommer tilbage til 8 til 16 kontortiden bare fordi det var sådan vi gjorde før.
Som “remote worker” gennem mange år, har jeg aldrig før deltaget i så mange møder som de sidste 12 måneder. Fordi min fysiske placering pludselig var irrelevant. Ikke mere: “Det kan vi tale om næste gang du kommer til [indsæt by her]”. For nu har vi bevist at vi kan tænde et webkamera og faktisk få noget fornuftigt ud af det. Det må meget nødig gå i en kollektiv glemmebog.
Fjernundervisning og flipped classroom
Virkelig en af mine kæpheste. eLæring og fjernundervisning virker. Men det kræver tilvænning for elever / kursister - og det kræver en ændring af den didaktiske tankegang hos underviseren. Men nu har vi på 12 måneder lært alle fra 5. klasse og op, hvordan man deltager i virtuel undervisning. Underviserne har også fundet ud af hvordan teknologien virker. Det næste store skridt ligger lige for - nemlig at finde ud af hvordan vi kan kombinere denne nyfundne pædagogik med tilstedeværelsen.
Jeg håber virkelig, at alverdens former for skoler, uddannelser, kursusvirksomheder og andre griber denne her bold. For hvis vi skiller tingene ad og bruger det digitale til det som det er godt til, og tilstedeværelsen til det som DET er godt til, så kan vi komme styrkede ud af det her. Vi kan lave digitale materialer så elever/kursister kan forberede sig individuelt hjemme - og så kan vi bruge tilstedeværelsen til at tale, diskutere, eksperimentere og sparre.
Helt ærlig - det kan blive så godt.
Forandringshastigheden
Den måde vi taler om forandringer på må med denne her krise for evigt blive ændret. Før 2020 skulle enhver forandring have en indkørselsperiode på 20 år eller mere. Det skal fases langsomt ind for ellers så kan befolkningen ikke følge med. Well - no more. Hvis vi kan lukke et helt land ned på 6 timer, så burde man måske også kunne indføre en ændring af en afgift på mindre end 20 år.
Vi har bevist, verden over, at vi kan forandre os meget hurtigere end nogen troede. Vi er nogle meget tilpasningsdygtige dyr. Kan du huske hvor kunstigt det føltes at skulle spritte af konstant? Eller første gang du skulle tage mundbind på? Jeg tænker ikke engang over det længere.
Så lad os møde fremtidige udfordringer med samme hastighed. Så skal det nok gå altsammen …
Elite Dangerous Trailer
Elite Dangerous Trailer
På skærmen: Elite Dangerous
Da jeg var barn var der et spil jeg elskede mere end alle de andre. Nemlig Elite. I Elite havde man et rumskib, og så fløj man fra planet til planet og forsøgte at skabe en karriere som rumpilot. Man kunne vælge livet som handelsmand, hvor man købte billige varer på en planet for at flyve til en anden, hvor de samme varer var sjældne og dyre. Eller som kurer med at bringe pakker og passagerer fra A til B. Eller man kunne jage pirater og besejre dem i dogfights. Eller … man kunne være piraten selv.
Ingen andre spil lignede Elite. Her var ingen fastlåste missioner, men et stort åbent univers, hvor man kunne blive den rumpilot man havde lyst til.
Grafisk var Elite … skrabet. Det var ren vektorgrafik, så alting var wireframes. Men det var altså i 1984 det her! Vi var ret nøjsomme.
Jeg havde næsten glemt Elite da efterfølgeren Elite Dangerous dukkede op på Xbox Game Pass for et par uger siden. Det blev udgivet for en del år siden, men jeg havde ikke været opmærksom på det. Men nu hvor jeg kunne prøve det gratis så hentede jeg det ned og satte mig foran boxen.
Efter en dødkedelig tutorial, hvor jeg igen kunne konstatere. at jeg er elendig til dogfights (det var jeg også i 1984) blev jeg sluppet løs i mit lille rumskib. Og der var magien så igen. I en tid, hvor man knap kan forlade sin matrikel er det helt magisk at være freelance rumpilot i sin fritid.
Og ja - fuldstændig som i det originale Elite så spiller det An der schönen, blauen Donau når man lægger an til landing. Der er ingen anden måde at lande!
Docking til An der schönen, blauen Donau
Docking til An der schönen, blauen Donau
Ugens hængeparti
Mit streak slutter her! Jeg havde lovet at komme hjem med en fotoreportage fra min tur til København, men nogen gange så flasker tingene sig bare ikke. Jeg ankom til Ofelia Beach kl. 17 tirsdag - lige midt i et vejromslag. Byen var tom, kold og alt andet end imødekommende. Jeg kunne have insisteret, men havde det bare ikke i mig. Så jeg skylder.
Så i ånden af denne her hængepartis leg kan jeg ikke få lov til at slippe. Så det fortsatte mål er den reportage. Det bliver ikke fra København i næste uge. Men andre steder kan vel også gøre det.
... og tak for denne gang
Udkanten #6 er slut. Og intet kan gøre mig gladere end, at du faktisk stadig har lyst til at læse det jeg skriver. Mange tak for at du gider være med.
… og god weekend!
Kunne du lide dette nyhedsbrev?
Adam B
Af Adam B

Ugentlige meddelelser fra udkanten af det meste. Teknologi, medier, fotografi, lyd, livet, landet og lange gåture.

Klik her for at afmelde.
Hvis du har fået tilsendt dette nyhedsbrev fra en anden og du vil have dit eget, kan du tilmelde dig her
Drevet af Revue
Adam B, Ørum Djurs