Se profil

Udkanten - Udgave #7

Udkanten - Udgave #7
Af Adam B • Udgave #7 • Læs online
6 numre af “udkanten” kunne det blive til før jeg brød mit streak. Og det var måske sundt nok …

Kreative projekter og streaks
Det kan jo ikke være anderledes. Nu hvor sidste uges ugebrev gik op i røg (altså billedligt talt) så er det værd at kigge lidt på, hvad de her kreative streaks egentlig handler om, og hvorfor de betyder noget.
Streak?
Merriam-Webster forklarer ordet streak som “a consecutive series”. Vi kender det fra “she was on a winning streak”. Altså en serie af noget som ikke er blevet afbrudt. I dag har nogle sociale medier, især Snapchat, overtaget begrebet, hvor et streak er den periode hvor to personer har sendt noget til hinanden hver dag. Nu længere streaks jo mere prestige … eller noget.
I en artikel fra Business Insider forklarer teenagere, hvorfor at streaks på Snapchat er vigtige for dem. En siger:
I think in some weird way it makes concrete a feeling of a friendship. Like, you can talk to someone every day, but a streak is physical evidence that you talk every day.“ - Jules Spector 16 from Brooklyn
På den måde kan de her serier tydeligvis være positive. De kan presse os til at vedligeholde noget, som vi måske ellers ikke ville. Som når vi har et streak på Duolingo og har trænet japansk hver dag i 100 dage. Eller du har gået 10000 skridt hver dag i et år. Det er følelsen af sejr. Ethvert streak er et winning streak.
Tabt streak
Men her kommer problemet så - og det problem jeg reelt stod i da det gik op for mig, at jeg ikke kom til at udgive "udkanten” i sidste uge. Følelsen af sejr bliver vendt til følelsen af nederlag. Noget som der også er skrevet artikler om. Som her fra The Cut og artiklen Why Breaking a Streak Feels So Awful.
What may start as a genuine desire to learn French, for instance, becomes more valuable over time, such that you have more and more to lose as you’re ostensibly making gains. And when you become more concerned with a perceived loss than the streak’s benefits, that’s when you run into problems. The issue is that they tip into negative territory when they inspire obsessions. A streak that gets you to take 10,000 steps every day is good until you have a stress injury, and push through it because you don’t want to abandon the streak. - Adam Alter, professor of marketing, NYU Stern School of Business
Helt konkret betyder det, at når vi misser vores streak så kommer der en overvældende følelse af “så kan det også bare være ligemeget”. Det er den følelse som får os til at opgive diæter fordi vi falder i en flødekage en enkelt gang, eller opgive motion fordi den plan om tre gange om ugen simpelthen kiksede. Eller opgive at udgive et ugebrev fordi der ikke udkom et i uge 11.
Ingen skade sket
Det er noget jeg har givet en del omtanke, og jeg må indse at min største psykologiske barriere netop er der. Jeg lægger en plan - og når jeg så fejler i at eksekvere på dele af den så opgiver jeg den hele. Mit kreative virke er brolagt af efterladte projekter, hvor jeg startede godt og så faldt fra da jeg ikke kunne følge planen (det er jo også det som har inspireret den faste spalte med ugens hængeparti). Og jeg tror på, at jeg bestemt ikke er den eneste der har det sådan.
Vi er simpelthen nødt til at indse, at når vi bryder vores egne streaks så taber vi ikke ansigt overfor andre end os selv. Nu kan det selvfølgelig være, at det her nyhedsbrev fører til massive frameldinger fra listen fordi du ikke gider læse et ugebrev der ikke udkommer hver evig eneste uge. Men helt ærligt - det tror jeg ikke. Hvis det fører til frameldinger er det nok nærmere fordi du synes mit navlepillende sludder er anstrengende at læse :) Det korte af det lange er, at mit streak kun betyder noget for mig. Og dit streak kun betyder noget for dig. Og at jeg tror vi skal holde op med at lægge planer på den måde. Målsætninger er gode. Men ufleksible mål er, især i kreative projekter, ikke på nogen måde værd at samle på.
Auning - hovedvej 16
Sidste ugebrev var hængepartiet en eller anden form for fotoreportage nu hvor jeg brød mit løfte om at lave en fra København. Og den kom så en tidlig morgen i sidste weekend da jeg købte ind i Auning og gik mig en tur rundt i byen. Det blev til en lille billedsamling ovre på bloggen.
Auning – Adam B
Ugens hængeparti
I næste uge er det påske - og påske er projekttid. Det her er blevet udskudt i nogen tid. Nemlig at få bygget vores gamle legehus om til et drivhus. Du får lige et før-billede herunder … og så må jeg jo komme med efter-billedet næste fredag, hvor det gerne skulle være færdigt.
Det var alt for denne gang. Tak for at du læser med. Og undskyld det med uge 11 ….
Kunne du lide dette nyhedsbrev?
Adam B
Af Adam B

Ugentlige meddelelser fra udkanten af det meste. Teknologi, medier, fotografi, lyd, livet, landet og lange gåture.

Klik her for at afmelde.
Hvis du har fået tilsendt dette nyhedsbrev fra en anden og du vil have dit eget, kan du tilmelde dig her
Drevet af Revue
Adam B, Ørum Djurs